kompisarna  >>  อาหารฝรั่ง


(67) สปาเก็ตตี้ คาโปนารา (ซอสขาว)
    รายละเอียด :

    http://www.pantown.com/board.php?id=5495&name=board18&topic=329&action=view

    เอามะกะโรนี หรือสปาเก๊ตตี้ มาต้มให้สุก

    เอาหม้อตั้ง เนยลงไปผัดให้ละลาย 2 ชต.(ถ้าไม่พอกHเติมได้)
    แป้งสาลีลงไปคนๆ 3ชต. หรือมากกว่านั้น
    น้ำมันมะกอก1ชต.
    น้ำนิดหน่อย(หรือนม)
    เกลือ+น้ำตาลนิดหน่อย
    ดับเบิ้ลครีม(แกรเดอร์)ใส่ลงไป 1 dl.ถึง2 dl.หรือเติมนมสดลงไปด้วยก็ได้ คนให้เข้ากันดีแล้วใส่มะกะโรนีที่ต้มสุกแล้วลงไปผัดรวนให้เข้ากัน ยกขึ้นเทใส่จาน ก็เอามาทานกับไส้กรอกหรือแฮม เอามาทอดหั่นเป็นชิ้น และเอาไข่แดงใส่ลงไปแล้วคลุกๆให้เข้ากัน ก็ทานได้เลยจ๊า




    โดย: ครัวชมพู่

    --------------------------------------------------------------------------------
    อีกสูตรหนึ่งนะคะเอามาจากคู่มือทำอาหารอิตาเลี่ยนค่ะ

    ส่วนผสมมีดังนี้:
    1. น้ำมันมะกอก 1ช้อนโต๊ะ
    2. เนย 3 ช้อนโต๊ะ
    3. เบค่อนแบบ Unsmoked Bacon หรือถ้ามี Pancetta Bacon ได้ยิ่งดี และหั่น 1/3 ถ้วย
    4. ไข่ 3 ฟอง
    5. นม 2 ช้อนโต๊ะ (ถ้าชอบเข้มข้นให้ใส่ Heavy Cream 4 ช้อนโต๊ะ),
    6. ใบไทม์สดรือผงก็ได้ค่ะ 1 ช้อนโต๊ะ
    7. เส้นสปาเก็ตตี้หรือจะเป้นพาสต้าก็ได้ค่ะแล้วแต่ชอบ 8 ออนซ์(675 กรัม)
    8. พาร์เมซานชีส 1/2 ถ้วย
    9. เกลือกับพริกไทย

    วิธีทำ:
    1. ใส่น้ำมันมะกอกและเนยลงไป แค่ร้อนกำลังแตกฟอง(ยังไม่ละลาย)
    2. ใส่เบค่อนลงไปผัด 5 นาทีหรือเริ่มกรอบ
    3. ผสมไข่กับนมเข้าด้วยกันในชามเล็ก ใส่ใบไทม์ เกลือและพริกไทยลงไปผสมด้วยเลย
    4. ลวกเส้นสปาเก็ตตี้หรือพาสต้าตามรายละเอียดข้างกล่อง
    5. นำเส้นสปาเก็ตตี้มาผสมกับไข่ที่ผสมเตรียมไว้ แล้วผัดลงไปประมาณ 30 วินาทีแล้วใส่เบค่อนลงไปด้วย
    6. ใส่พาร์เมซานชีสผสมลงไปครึ่งหนึ่ง
    7. ตักใส่จานเสริฟแล้วโรยพาร์เมซานชีสที่เหลือลงไปบนบนสปาเก็ตตี้ค่ะ
    โดย:คุณ ต้นโอ๊ค

    --------------------------------------------------------------------------------

    สวัสดีค่ะ

    มาช้าไปไหมนี่ มีหลากหลายสูตรดีจัง วันหลังจะลองทำสูตรคุณต้นโอ๊ก คุณแพทดูค่ะ คุณสาทำออกมาน่าทานมากค่ะ
    พิมเอาสูตร ซ๊อสคาโปนารา ที่ทำทานที่บ้านมาร่วมแจมค่ะ เคยถ่ายรูปไว้แต่มีมือดีลบไปเสียก่อน

    เนย 20 กรัม
    ไข่แดง 2 ฟอง
    Heavy Cream 6 ช้อนโต๊ะ
    หมูแฮม หรือ เบคอน 100 กรัม
    หอมหัวใหญ่สับหยาบ 1 หัว
    ผักชีหั่นละเอียด
    เกลือ พริกไทย

    ตั้งกระทะ ผัดหอม เนย และหมูแฮมหรือเบคอน

    ขณะนั้น ผสม Heavy Cream ไข่แดง และพริกไทย เกลือ ให้เข้ากันในชาม

    เมื่อหมูแฮมและหอมสุกได้ทีปิดไฟเท Heavy Cream ผสมไข่ ลงในกระทะคนให้เข้ากัน เสร็จเรียบร้อย ราดบนสปาเก็ตตี้ โรยผักชี และชีส

    ขอให้อร่อยกับซ๊อสคาโปนาราสูตรต่างๆนะค่ะ ผลเป็นไงเอารูปมาฝากบ้างนะค่ะ
    โดย:คุณ โมโม

    --------------------------------------------------------------------------------
    ได้สูตรมาจากเวปนี้ค่ะ http://www.mariesimmons.com/recipes/carbonara.html

    Spaghetti alla Carbonara

    Ingredients 1 tablespoon extra-virgin olive oil
    4 slices pancetta or thick-cut bacon, cut into 1/2-inch pieces
    5 large eggs, at room temperature
    2 tablespoons heavy cream, at room temperature
    1 pound spaghetti
    1/2 cup freshly grated Pecorino Romano cheese, plus extra for serving
    Freshly ground black pepper
    Finely chopped fresh flat-leaf parsley (optional)

    Steps 1. Heat the oil in a large skillet. Add the pancetta or bacon and cook, stirring, until golden and crisp. Remove to a double layer of paper towels to drain.

    2. Meanwhile, whisk the eggs and cream in a medium bowl until well blended. Set aside. Set a large colander in a serving bowl in the sink.

    3. Cook the spaghetti in a large pot of boiling salted water until al dente, 10 to 12 minutes. Drain the pasta in the colander and immediately lift it out of the bowl to drain off almost, but not quite, all the water.

    4. Dump out the water from the warm bowl; blot dry. Immediately add the spaghetti, the egg mixture and cheese and toss vigorously so that the eggs cook through in the heat from the steaming pasta but do not scramble. Add a liberal grinding of pepper and top with the reserved pancetta or bacon and parsley, if desired. Serve at once with more cheese.

    Makes 4 to 6 servings.

    สูตรที่สอง ได้มาจาก http://www.simmerstock.com/archives/scripts/000531.html

    Spaghetti a la Carbonara
    1 lb. spaghetti
    1/2 lb. pancetta
    2 tbs. Olive Oil
    1/2 cup dry white wine
    4 large eggs
    1 cup grated cheese (whatever combination of Parmigiano or Romano you like best)
    2 cloves garlic
    Freshly ground pepper to taste

    First, put a large ceramic bowl in the oven to warm up (200° should do) and put a pot of well salted water (it should taste like salt water, not just water with salt in it) on the stove to boil. If you don't have a pasta bowl (which, to be honest, I don't), you can finish the dish in the skillet your fry the pancetta in (which will significantly increase the chances of the sauce breaking).

    Dice the pancetta into 1/4" to 1/2" cubes and fry in a little bit of olive oil until lightly browned. Add about a half cup of white wine to the pan and reduce by about 1/2. Set this aside. Yes, there's gonna be a lot of oil and fat. Get used to it.

    Boil a your pasta until al-dente. While the pasta is boiling mix four eggs with two pulverized garlic cloves (one of the few instances where the use of a garlic press is perfectly fine) and a cup of grated cheese (I use 100% parmigiano, Cooks Illustrated recommends 3/4 cup parmigiano and 1/4 cup romano, traditional recipes call for 100% romano) until well blended. When the pasta is cooked, drain and toss with the cooked pancetta. Add the egg mixture, toss, grind in about a teaspoon of black pepper (less or more to your preference) and serve.

    Serves 4-6 adults (depending on how much they eat. It'd probably only serve one 17 year old hockey player)

    ทำแล้วอย่าลืมเอารูปมาให้เพื่อนๆ ในห้องนี้ดูบ้างนะคะ
    โดย:คุณ แพท

    http://chompoo-kitchen.pantown.com/ครัวชมพู่










    ติดต่อ : ชมพู่/ต้นโอ๊ก/แพท/โมโม [ 20 ธ.ค. 48 14:44 ]
Add to Facebook  Add to Twitter  Add to Multiply  Add to Google  Add to Blogger  Add to Live

คลิกที่นี่เพื่อกลับหน้าบ้าน