กำลังจะจบหมอครับ พอเข้ามาในเวปนี้แล้วไ่ม่อยากเป็นหมออีกเลย
   รักคนไข้หายเท่าทุน ไม่มีใครพูดถึง พอคนไข้ตาย....
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 20:26] ( IP A:203.156.44.120 X: )
Add to Facebook  Add to Twitter  Add to Multiply  Add to Google  Add to Blogger  Add to Live
ความคิดเห็นที่ 1
   แบบว่า หมดกำลังใจ มีคนรู้จักก็ไม่อยากให้เรียนหมอ ไปไหว้พระไหว้เจ้า หาสมุนไพรกินเองเถอะ
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 20:40] ( IP A:203.157.254.1 X: )
ความคิดเห็นที่ 2
   คุณเคย อดหลับอดนอน 60 ชั่วโมงเพื่อดูแลคนที่ไม่ใช่ญาติคุณไหม
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 20:43] ( IP A:203.146.191.209 X: )
ความคิดเห็นที่ 3
   ไม่ต้องเป็นหมอก็ได้นะ ไปเถอะ ไม่ว่ากัน
ไปสอนหนังสือก็ได้ ไปวิจัยก็ได้ ถ้ารับไม่ได้ว่าทำผิดเป็น ทำผิดต้องขอโทษ ต้องแก้ไข ต้องใช้(กฎหมายบอกต้องใช้ให้คนพิการไปซื้อข้าวกิน ให้ลูกเขาเอาไปเรียนหนังสือฯลฯ) นี่ขนาดกระทรวงเขาต้องใช้แทนโดยที่หมอไม่ต้องเกี่ยวเรื่องใช้เงิน ถ้ายังรับไม่ได้ก็ไม่ต้องเป็นหมอนะ ไม่ว่ากัน ไม่เสียดายด้วย ไปเถอะ คนที่เขารับได้เขาอยากเรียนยังมี
โดย: ไม่ต้องมาอ้อนหรอก คนไข้เขาเจ็บกว่าเยอะ [20 ก.ย. 48 20:54] ( IP A:61.90.100.104 X: )
ความคิดเห็นที่ 4
   คุณ"ไม่ต้องมาอ้อนหรอก คนไข้เขาเจ็บกว่าเยอะ"
ท่าทางมีทัศนคติต่อแพทย์ที่ไม่ดีมากๆเลย
เคยมีประสบการณ์อะไรไม่ดีมาเหรอครับ
ชักอยากรู้

ถ้าเกลียดหมอมากขนาดอย่างที่โพสต์ไว้
เวลาไม่สบาย ก็ควรเป็นอย่างยิ่งที่จะรักษาตัวเองไปนะ
โดย: คนไข้แบบนี้มันน่าโดนทำให้เจ็บเยอะๆ [20 ก.ย. 48 20:58] ( IP A:202.12.74.8 X: )
ความคิดเห็นที่ 5
   ความเห็น 3 นั่นแหละหมอตัวจริง
โดย: บอกให้เอาบุญ [20 ก.ย. 48 21:03] ( IP A:58.9.176.250 X: )
ความคิดเห็นที่ 6
   เลิกอธิบาย คนที่ไม่พยายามเข้าใจอะไรซะที
ขนาดบอกว่าคุณเคยอดนอน 60 ชม.เพื่อคนป่วยที่ไม่ใช่ญาต มันยังไม่รู้สึกเลย
โดย: หยุดได้แล้ว [20 ก.ย. 48 21:04] ( IP A:203.151.140.121 X: )
ความคิดเห็นที่ 7
   มีน้องนักเรียน มาฝึกงานที่ ER รพ ที่ผมอยู่ พอเห็นการทำงานของเพื่อน ๆ (และผม) น้องเขาก็บอกว่าอยากเรียนหมอมาก ตั้งใจจะสอบหมอให้ได้ ผมก็รับติวหนังสือให้ ตอนนี้จะเอนทรานส์แล้วผมไล่ให้ไปสมัครทัณตะ เงินดี งานไม่หนัก ไม่ต้องอดหลับอดนอนอยู่เวร เราเป็นคนไทยด้วยกัน เป็นชาวพุทธเหมือนกัน เป็นชาวโลกเหมือนกัน กลับจ้องจะเลื่อยขาเก้าอี้กัน ต้องการหาคนผิด ต้องการหาผู้ชนะ ต้องมีผู้แพ้ มีเพียงคนเก่งกล้าเท่านั้ถึงเป็นผู้ชนะ มันได้อะไร ได้ความสะใจใครได้ประโยชน์ การต่อสู้ของคุณมันมีเพียงผู้ชนะกับผู้แพ้เท่านั้นเองหรือ ถ้าหมอแพ้คนคนไข้ได้ประโยชน์จริง แต่คุณก็จะเสียหมอที่มีอยู่น้อยๆ นี่ไปเช่นกัน ยังไม่นับคนที่ท้อแท้จากการกระทำของคุณอีก ถ้าหมอชนะแน่นอนคนที่เสียประโยชน์ย่อมเป็นคนไข้ตาดำ ๆ หมอเองก็ไม่อยากให้มันเกิดขึ้น ทำไมไม่คิดหาวิธีที่จะได้ชัยชนะทั้ง 2 ฝ่าย ให้ความผิดมันเป็นเรื่องของระบบ แล้วเรามาร่วมมือแก้ไขระบบกัน เช่นกรณีดอกรักที่แพ้ยา และอีกหลายๆ กรณีที่มันไม่อาจทำนายว่าอะไรจะเกิดขึ้นได้ ถ้าเรามีกองทุนไว้ช่วยเหลือรักษา พยาบาลหรือแก้ไขไม่ให้มันแย่ไปกว่าเดิม ในเหตุอันเกิดที่มิอาจป้องกันได้จะดีกว่าไหม จอห์น แนช แห่ง บิวติ้ฟูลไมด์ ได้คิด ทฤษฏี nash's equlibrium จนได้ Nobell price ก็เพราะเขาไม่มีความเห็นแก่ตัว เขาไม่ต้องการให้มีผู้แพ้ หรือผู้ชนะ แต่เขาต้องการให้ชนะกันทั้ง 2 ฝ่าย หากเวปปคุณยังดำรงอยู่ มีแต่จะทำให้ช่องว่างมันเพิ่มขึ้น การแพทย์แต่เดิมที่เป็นการเอื้อเฟื้อเพื่อนมนุษย์ รักษาด้วยใจ ต่อไปในอนาคตจะเป็นธุรกิจการแพทย์แน่นอน คุณต้องการให้เป็นเช่นนั้นแน่หรือ
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 21:22] ( IP A:203.156.44.120 X: )
ความคิดเห็นที่ 9
   Dude พูดมาทั้งหมดก็มีส่วนถูกอยู่มาก

ทุกคนในบ้านนี้เคยทำมาแล้วทั้งหมดตามแบบ จอห์น แนช

คุณเคยเห็นผลวินิจฉัยของแพทยสภามั้ย ?

คุณเคยเห็นการบิดเบือนเวชระเบียนมั้ย ?

ถ้ายัง เฉยไว้ก่อน

แพทย์รุ่นพี่คุณในความเห็นที่ 3 เขาเห็นมามาก

ถอดเสื้อกาวน์ออกจากหัวสมองก่อน แล้วย้อนนึกภาพไปดู

ถ้าคนไข้ไม่รวมกันสู้ จะไม่มีทางชนะได้เลย แม้แต่รายเดียว

ไม่มีคำว่าชนะทั้งสองฝ่ายหรอก

ถ้าพาวเวอร์ไม่ทัดเทียมกัน
.
โดย: . (เจ้าบ้าน ) [20 ก.ย. 48 21:41] ( IP A:58.9.176.250 X: )
ความคิดเห็นที่ 10
   เหตุผลที่ผู้เสียหายพยายามที่จะไม่เข้าใจ คือเงินเข้าตา

เราพยายามอธิบายว่าทุกอย่างมีผิดพลาดกันได้จากเทคนิคทางการแพทย์และหมอเป็นคนที่เหนื่อยล้าได้ไม่ใช่เครื่องจักรกล

ถ้าผู้เสียหายจริงใจต่อสังคมและประเทศไทย ก็จะไม่ฟ้องเป็นตัวเงินจำนวนมากเข้ากระเป๋าตัวเองที่ทั้งชาตินี้และชาติหน้า ผู้ป่วยที่พิการหรือตายไปแล้วก็หาไม่ได้
แต่จะให้มีการลงโทษโดยปรับปรุงระบบการแพทย์ขนานใหญ่ซึ่งต้องใช้เวลา

การฟ้องเอาเงินหมายถึง ได้เงินแล้วชั้นก็จะจบ(พอใจแล้ว) แต่ระบบการแพทย์เมืองไทยยังขาดแคลนเปลี่ยนแปลงอะไรมากไม่ได้
ซ้ำร้ายหมอทุกคนก็พยายามทำงานแบบเอาตัวรอด หรือไม่ก็ทำประกันและมุ่งหน้าหาเงินมากๆอย่างเดียวเผื่อถูกฟ้องหรือเบนเข็มไ ปทำธุรกิจอย่างอื่น
ถ้าผู้เสียหายบอกว่าเข้าใจ แกก็จะแพ้คดีและอดเงิน เงินๆๆๆ เงินทั้งนั้น
แต่ความเสียหายตกอยู่กับประเทศชาติ อย่างหลีกเลี่ยงไม่ได้
โดย: หยุดอธิบายมันได้แล้ว [20 ก.ย. 48 21:44] ( IP A:203.151.140.121 X: )
ความคิดเห็นที่ 11
   มีหลายคนนะว่าคดีดอกรักได้น้อยไป พวกเราก็เห็นด้วยนะ เราน่าจะอุทธรณ์ให้คุณดอกรักอีกหน่อย แต่เราเห็นว่ากระทรวงยอม เราก็ไม่ดื้อ เดี๋ยวจะหาว่าอยากจะได้เงิน เงินไม่ใช่สิ่งสำคัญที่สุดหรอก เขาได้ตามกฎหมายอยู่แล้ว สิ่งสำคัญที่สุดก็คือ เขาได้สิ่งที่หมอเคยท้าทายเขาไว้ อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอาอยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอาอยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอาอยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอาอยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอาอยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอาอยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา อยากได้ก็ไปฟ้องเอา
โดย: รักดอก จึงบอกให้ [20 ก.ย. 48 21:51] ( IP A:61.90.100.104 X: )
ความคิดเห็นที่ 12
   พึ่งได้อ่านเรื่องใส้ติ่ง เชื่อไหมว่าการวินิจฉัยพลาดเกิดขึ้นได้ ผมวินิจฉัยไข้ผิดเยอะมากครับ ยอมรับ ซึ่งผมไม่เคยกังวลกับความผิดพลาดของผมเลย ได้แต่ยิ้มให้ตัวเองแล้วบอกกับตัวเองว่าทำไมเราโง่จัง ต่อไปต้องให้แม่ยำกว่านี้อีก คุณเคยทำข้อสอบแล้วได้ 100 เต็มไหม มาวันนึง คุณทำข้อสอบได้ 99 ผิด 1 ข้อ พอกลับไปดูข้อสอบพบ ผิดเพราะสะเพร่า ใด ๆ ในโลกนี้ผมขอรับประกันว่าเป็นเช่นนี้เอง (แม้ไม่มีหลักฐาน ไม่มี article มารับรอง) แต่มันก็เป็นเช่นนั้นเอง ที่พูดมานี่ก็เพื่อจะบอกว่า รพ ที่ดีจะวินิจฉัยใส้ติ่งอักเสบได้เพียง 70 % ถ้า รพ ไหนวินิจฉัยได้มากกว่า 90 ถือว่า รพ นั้นแย่ ถ้าวินิจฉัยได้น้อยกว่า 60 ก็ถือว่าละเลยคนไข้ ตัวเลขนี้ก็เป็นคำบอกเล่าจากอาจารย์ผู้สอนเช่นกัน ไม่มีหลักฐานอีกแล้ว จะว่ายกเมฆก็ได้ แต่คุณจงเชื่อเถอะนะ
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 21:52] ( IP A:203.157.254.1 X: )
ความคิดเห็นที่ 13
   คนดีมีเยอะแยะในโลกนี้ คนที่ที่ท้อแท้ก็มีไม่น้อย ถ้าคุณอยากให้ คณะแพทยศาสตร์ เปลี่ยนเป็น คณะธุรกิจการแพทย์ หรือคณะพานิชยการแพทย์ รพ เปลี่ยนเป็น บริษัทก็ตามใจ ผมจะไม่แวะมาที่เวปแห่งนี้อีกแล้ว การเล่นเนตของผมคือการพักผ่อน ถ้ามาเจอที่ที่มันร้อนใจผมก็จะไม่มาอีกแล้ว
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 21:57] ( IP A:203.157.254.1 X: )
ความคิดเห็นที่ 14
   เห็นด้วย แต่ ที่โดนฟ้องกระจายทั้งหมดนั่น ผิดแล้วแก้ให้เป็นถูกทีหลังทั้งนั้น คุณไม่ต้องกลัวหรอก Dude
ถ้าคุณผิด คนไข้ตาย แล้วคุณกล้าที่จะยอมรับอย่างวิญญูชน
มาที่เครือข่ายนี้ได้เลย
ผมช่วยคุณเ็ต็มตัว
.
.
โดย: . (เจ้าบ้าน ) [20 ก.ย. 48 21:59] ( IP A:58.9.176.250 X: )
ความคิดเห็นที่ 15
   ขอโทษจริง ๆ คุณเจ้าบ้านผมคงรับน้ำใจคุณไม่ไหวหรอก ยิ่งคำวิญญูชนด้วยแล้วผมยิ่งรับไม่ได้จริงๆ ยังไงผมก็ไม่หักหลังเพื่อนแพทย์ผมของผมหรอก และถ้าคุณไม่ยอมมองตัวเลข 99 แต่มองเพียงเลข 1 และยิ่งคุณเพียงมองว่ามันเป็นเพียงเลข 1 ไม่ยอมมองว่าทำไมถึงเป็นเลข 1
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 22:17] ( IP A:203.157.254.1 X: )
ความคิดเห็นที่ 16
   คุณกำลังแค่จะจบหมอ ไม่ว่ากันหรอก ประสบการณ์คุณยังน้อย ลองอ่านที่เขาเจอมาก่อนและกำลังแก้ไขไหมละ เผื่อว่าคุณจะเป็นหมอที่ดีได้จริงๆ
Table of Contents
FDA Consumer magazine
September-October 2000Make No Mistake: Medical Errors Can Be Deadly Serious
by Tamar Nordenberg

Two months after a double bypass heart operation that was supposed to save his life, comedian and former Saturday Night Live cast member Dana Carvey got some disheartening news: the cardiac surgeon had bypassed the wrong artery. It took another emergency operation to clear the blockage that was threatening to kill the 45-year-old funnyman and father of two young kids.

Responding to a $7.5 million lawsuit Carvey brought against him, the surgeon said he'd made an honest mistake because Carvey's artery was unusually situated in his heart. But Carvey didn't see it that way: "It's like removing the wrong kidney. It's that big a mistake," the entertainer told People magazine.

Based on a recent report on medical mistakes from the National Academy of Sciences' Institute of Medicine, Carvey might fairly be characterized as one of the lucky survivors. In its report, To Err Is Human: Building a Safer Health System, the IOM estimates that 44,000 to 98,000 Americans die each year not from the medical conditions they checked in with, but from preventable medical errors.

A medical error, under the report's definition, could mean a health-care provider chose an inappropriate method of care, such as giving a patient a certain asthma drug without knowing that he or she was allergic to it. Or it could mean the health provider chose the right course of care but carried it out incorrectly, such as intending to infuse a patient with diluted potassium chloride--a potassium supplement--but inadvertently giving the patient a concentrated, lethal overdose.

The Institute of Medicine (IOM) estimates that fully half of adverse reactions to medicines are the result of medical errors. Other adverse reactions--those that are unexpected and not preventable--are not considered errors. (See "When Is a Medical Product Too Risky?" in the September-October 1999 FDA Consumer.)

The statistics in the IOM report, which were based on two large studies, suggest that medical errors are the eighth leading cause of death among Americans, with error-caused deaths each year in hospitals alone exceeding those from motor vehicle accidents (43,458), breast cancer (42,297), or AIDS (16,516).

But the numbers in the report don't tell the whole story, its authors acknowledge. People in the hospital are just a small proportion of those at risk. Doctors' offices, clinics, and outpatient surgical centers treat thousands of patients each day; retail pharmacies fill countless prescriptions; and nursing homes and other institutional settings serve vulnerable patient populations.

Despite the recent focus on the IOM statistics, experts assure that the health system in the United States is safe. But its safety record is a far cry from the enviable record of the similarly complex aviation industry, which is being held up as an example for the medical world. A person would have to fly nonstop for 438 years before expecting to be involved in a deadly airplane crash, based on recent airline accident statistics. That, IOM says, places health-care at least a decade behind aviation in safeguarding consumers' lives and health.

The report is a self-described "call to action" for the health-care system. "Whether a person is sick or just trying to stay healthy, he or she should not have to worry about being harmed by the health system itself," its authors say.

In response to IOM's call, President Clinton has proposed a plan to halve the number of medical errors over five years. "If we do the right things," President Clinton said while announcing the White House plan, "we can dramatically reduce the times when the wrong drug is dispensed, a blood transfusion is mismatched, or a surgery goes awry."

Clinton's plan includes the creation of a new Center for Quality Improvement in Patient Safety, with a $20 million budget, and the installation of patient safety programs to reduce medical errors in each of the 6,000 hospitals participating in Medicare.

For its part, the Food and Drug Administration will take a "much-enhanced" role in error prevention, says Janet Woodcock, M.D., the head of FDA's Center for Drug Evaluation and Research. "We'll be taking a much harder look at medical products--beyond just whether they're safe and effective, to how they'll be used in the real world."

Medication Mistakes
Even the seemingly simple process of giving a patient medicine--the right drug, in the right dose, to the right patient, at the right time--is, in reality, teeming with opportunities for error. The IOM estimates that preventable medication errors result in more than 7,000 deaths each year in hospitals alone, and tens of thousands more in outpatient facilities. (See "Most-Made Mistakes.")

Name confusion is among the most common causes of drug-related errors, says Peter Honig, M.D., an FDA expert on drug risk-assessment. A recent example: the sound-alike names for the antiepileptic drug Lamictal and the antifungal drug Lamisil. The volume of dispensing errors involving these two drugs prompted the manufacturer of Lamictal, Glaxo Wellcome Inc., of Research Triangle Park, N.C., to launch a campaign warning pharmacists of the potential confusion. The possible consequences of prescribing the wrong drug are grave: Epileptic patients receiving the anti-fungal drug Lamisil by mistake could experience continuous seizures. Patients erroneously receiving the antiepileptic drug Lamictal might experience a serious rash, blood pressure changes, or other side effects.

Errors also have occurred in prescribing the arthritis drug Celebrex, the anticonvulsant Cerebyx, and the antidepressant Celexa. There have been well over 100 reports of confusion among the three drugs, none of which has resulted in serious harm to a patient.

In one case, a physician wrote a prescription for "Celexa 200 mg." Since the antidepressant drug is available in only 20 and 40 milligram doses, the doctor was called, and he corrected his prescription to the intended Celebrex 200 mg. In response to such reports, the co-marketers of Celebrex, G.D. Searle & Co., Chicago, Ill., and Pfizer Inc., New York, have undertaken an educational ad campaign to alert health professionals to the possible mix-ups.

Under FDA's authority to regulate drug labeling, the agency's new Office of Postmarketing Drug Risk Assessment evaluates medicines' brand names in an attempt to avoid sound-alike and look-alike names. If FDA considers the name of a new medical product to be potentially confusing to health professionals, the agency works with the drug company to change the product's name. FDA is developing new standards to prevent such name mix-ups, as well as to prevent confusion between similar-looking drug packaging.

Also, the agency is developing new label standards to highlight common interactions between drugs so that doctors are less likely to mistakenly prescribe dangerous combinations. And even after a drug is approved, FDA monitors its use to see if unexpected adverse events occur and whether any labeling changes are required to help avoid medication mishaps.

So where does FDA's responsibility end and the health professionals' judgment take over? "FDA must do everything within its authority to maximize the likelihood that approved products will be used correctly in the real world," says Honig. But, he notes, "We don't regulate the practice of medicine, such as the sloppy handwriting when prescribing a drug."

The real-world practice of medicine occurs within an intricate system, says Woodcock. "It's that complexity," she says, "coupled with the limitations of humans, that makes avoiding mistakes a consuming task."

Human Limitations
As its title--To Err Is Human--suggests, the IOM report supports moving away from the traditional culture of "naming, shaming, and blaming" individual health providers who make mistakes. Instead, the institute believes that preventing future errors is best achieved by designing a safer overall system.

Woodcock supports that view. Most health-care practitioners are competent professionals who are vulnerable to error simply by virtue of being human, she says. The professionalism model--"If we train people enough, they won't make a mistake, and we'll punish them if they do"--has outlived its usefulness, according to Woodcock. "People have made mistakes and been drummed out of their professions. They were the ones unfortunate enough to administer the lethal dose, but the systems were not in place to adequately support them in preventing such an error."

Some medical centers have begun using computer programs and other system supports to curtail medical mishaps by double-checking the care decisions doctors and nurses make. Even simple computer systems that use electronic prescriptions in place of handwritten ones have in some cases already paid off with substantial error reductions. (See "Lessons Learned.")

But systems, too, can fail, cautions Raymond L. Woosley, M.D., a professor and chairman of pharmacology at Georgetown University Medical Center. Woosley's example: "It's true that if you have a prescription drug with an electronic bar code on it--the right code--it can help prevent errors. But if the wrong code is on there, you may have even more errors. There will always be mistakes, though they will be different mistakes as the systems change. You've got to be ready to handle them."

Despite technological advances, preventing mistakes will always depend on the vigilance of health professionals, Woosley says. Otherwise, human carelessness can render useless the very systems designed to avert mistakes. Even among pharmacies with a computer program to highlight dangerous drug interactions, according to a study published in the Journal of the American Medical Association, one-third of pharmacists nevertheless continued to fill prescriptions for a known killer combination: the prescription antihistamine Seldane (terfenadine) with the antibiotic erythromycin. (Seldane has since been removed from the market.)

"The pharmacists would get the computer warnings and zip right on by them," Woosley says. "Or they would turn off the program entirely." Why turn off the computer program? Because, Woosley explains, it was slowing down the pharmacists when they wanted to print labels.

Health professionals "are trained to memorize everything and are rewarded for it," says the pharmacology professor. "The medical student who says, 'I don't know; I've got to look it up,' is likely to fail an exam, yet that's the one who is less likely to make an error." Woosley hopes medical students will be taught to accept their limitations and admit their mistakes. Under the current system, however, some people call that goal pie-in-the-sky.

Culture of Secrecy
Neonatologist Margaret Donahue, M.D., says the fear of being sued suppresses discussions about medical errors. "Even if a procedure is done with the best intention and skill, and it doesn't turn out the way it was supposed to, the doctor often still ends up having to pay the patient a huge settlement. It's that culture--the feeling they're going to lose no matter what they do--that keeps physicians closed among themselves."

Historically, people have looked for someone to blame when medical accidents happen, according to FDA's Woodcock. For victims and their relatives, she says, there may be some satisfaction in that. But from the perspective of fixing the problem, the secrecy that results keeps the medical community from learning what happened and how to correct the problem.

Most experts agree that mandating medical error reporting, in itself, will not surmount the hesitancy of doctors. More than 20 states currently have mandatory reporting systems, yet state officials say that underreporting persists.

FDA, too, faces the problem of "tremendous underreporting," according to Susan Gardner, Ph.D., deputy director of the Office of Surveillance and Biometrics in the agency's Center for Devices and Radiological Health.

Hospitals, nursing homes, and other facilities that use medical devices are required to report to FDA all deaths caused or possibly caused by devices. "Guess what? They don't report," says Gardner, whose office gets only about 4,000 reports a year from the 40,000 to 50,000 facilities covered by the reporting requirement.

Gardner thinks that simply assuring facilities of confidentiality of reports could go far to increase compliance with the reporting requirement. "If you give incentives to report, they'll report. In many cases, that might simply mean good feedback so they can improve their systems." A published list of previously reported device problems in FDA's database, Gardner says, would enable facilities to benchmark their own experiences. Newsletters could discuss important medical device issues. And strategies could be suggested to avoid potential pitfalls in using a medical device.

With devices, more than with drugs, it can be difficult to determine if an adverse event was a preventable error or an unexpected reaction, Gardner says. Devices sometimes require specific knowledge and training to use the product correctly.

It's the interface between the device and the user, referred to as "human factors," that can complicate an investigation into why something went wrong. The problem usually isn't that the device itself broke, Gardner says, but rather that it wasn't intuitively user-friendly, or the user didn't have instructions on hand or didn't know about a change in the way the device was to be used in a certain setting.

In the agency's Center for Biologics Evaluation and Research, the lack of reporting is characterized by consumer safety officer Sharon O'Callaghan as one of the biggest problems where medical errors are concerned. She says that while manufacturers of biological products, such as blood components and vaccines, must report to FDA certain errors that occur during manufacturing, companies are not sufficiently aware of reporting requirements.

For biological products, manufacturing errors can lead to mistakes in treatment that are potentially serious and even deadly. In blood banks, for example, a blood product that is mislabeled can present a serious threat to a patient if the wrong type of blood is transfused.

"Things happen that we might not hear about," O'Callaghan says. "We want to increase reporting so we can assess what's happening in the industry." To increase reporting of manufacturing glitches, the agency has proposed a rule that would increase the number of facilities that must report errors and other adverse events.

Clinton's proposal to reduce medical errors contains a nationwide, state-based system of reporting medical errors that would include mandatory reporting of mistakes that result in death or serious injury and voluntary reporting of other medical mistakes, including so-called "close calls" or "near misses." Clinton also expressed support for legislation that protects provider and patient confidentiality, while safeguarding the legal remedies of those whose health is harmed.

To Improve Is Human
Woodcock encourages consumers to help prevent errors by being vigilant about their health-care--understanding their treatment, keeping organized records of what doctors they see and what medications they take, and asking questions when things don't seem right. For example, "If your pills look different than they have in the past, they might be the right medication, and they might not. But raise the issue."

Honig calls consumer education the "secret weapon" in the war against medical errors. "It's unfortunate that people research buying a car better than they research health-care decisions. They're willing to tolerate more uncertainty with their health-care than their mode of transportation." He encourages patients to feel comfortable asking more questions about their medical care.

With everyone from pharmaceutical manufacturers to consumers playing a role in improving the safety of the health system, Woodcock believes that the already "very safe" medical system in the United States will become even safer. "There are fixes," she says. "We know that from other industries."

The spotlight on the health system's problems might be just what the system needed to transform itself, says Woodcock. After all, as the IOM report notes, "It may be part of human nature to err, but it is also part of human nature to create solutions, find better alternatives, and meet the challenges ahead."

Tamar Nordenberg is a staff writer for FDA Consumer.


--------------------------------------------------------------------------------

Lessons Learned
Nineteenth-century essayist William Ellery Channing defined error as "the discipline through which we advance." Some medical institutions have turned tragic patient safety failures into life-saving lessons.

Department of Veterans Affairs
The VA health-care system is held up in the Institute of Medicine's report on medical errors as a shining success story. The VA has the largest health-care system in the country, by one estimate serving more than 3 million veterans a year at its 172 hospitals and its 1,000-plus outpatient clinics, nursing homes, counseling centers, and other health programs.

The VA counted almost 3,000 errors--some 700 deaths among them--within its health network between June 1997 and December 1998.

Among the major steps the VA has taken to improve its safety record is a new bar-coding system to prevent and track medical errors. Generally, the bar-coding system works this way: ID strips are worn by nurses and patients and attached to medications. Before giving a patient a drug, a nurse scans all three ID strips into a computer, which verifies that the drug is being given correctly and will not cause drug interactions. If the program identifies a potential problem, it flashes a warning. Otherwise, it just keeps a record of the activity.

In a test of the bar-coding technology at two VA hospitals in Kansas, the medication error rate dropped 70 percent over a five-year period.

Other changes at VA facilities include:

Storing concentrated potassium chloride and other such hazardous medications away from patient care areas, and
Encouraging cooperation and a focus on correcting the system rather than placing blame on individuals unless they perform negligently or incompetently.
Dana-Farber Cancer Institute
In November 1994, two women got poisonous doses of chemotherapy while being treated for recurrent breast cancer at the prestigious Dana-Farber Cancer Institute in Boston. Boston Globe medical reporter Betsy Lehman, age 39 at the time, died as a result of the error, and the second patient, Maureen Bateman, suffered permanent heart damage and died from cancer several months after the mistake.

Instead of prescribing the daily dose of the powerful anticancer drug cyclophosphamide to be given on each of four days, as planned, the doctor ordered the drug's combined four-day dose so that the total was given to the patients each day.

Since the fatal miscommunication, Dana-Farber has updated its systems to avoid errors. For one thing, the institute has installed a $1.7 million computer system to take over many tasks. Doctors don't hand-write prescriptions anymore, but instead fill out an electronic form with the patient's personal information, as well as the name of the drug, the dose, and the number of days for which the medicine is to be given. The information goes into the institute's computer system, which compares the information with upper dose limits for the drug and other pre-programmed guidelines. If the doctor seems to have made a mistake, the computer signals the error.

Secondly, a nurse checks the information in the computer before ordering the drug from the pharmacy. The pharmacist conducts yet another computerized review for potential drug interactions with other drugs, foods, or the patient's allergies.

After being prepared at the pharmacy, the drug goes next to the nurses' station, where two nurses check the drug's label and the patient's wristband to make sure the right person gets the drug.

Additionally, the cancer center began a system of non-punitive error reporting to encourage open discussion of medical mistakes. The change effectively brought about what the institute has described as a "dramatic increase" in error reporting.

Most-Made Mistakes
The American Hospital Association lists these as some common types of medication errors:

incomplete patient information (not knowing about patients' allergies, other medicines they are taking, previous diagnoses, and lab results, for example)
unavailable drug information (such as lack of up-to-date warnings)
miscommunication of drug orders, which can involve poor handwriting, confusion between drugs with similar names, misuse of zeroes and decimal points, confusion of metric and other dosing units, and inappropriate abbreviations
lack of appropriate labeling as a drug is prepared and repackaged into smaller units
environmental factors, such as lighting, heat, noise, and interruptions, that can distract health professionals from their medical tasks.
--T.N.
โดย: ลองดูนะ ขอให้โชคดีไม่มีเรื่อง [20 ก.ย. 48 22:32] ( IP A:61.90.100.104 X: )
ความคิดเห็นที่ 17
   อายครับ แต่บังเอิญผมอ่านภาษาอังกฤษ ที่ไม่ใช่ตำราแพทย์ไม่ออก
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 22:54] ( IP A:203.157.254.1 X: )
ความคิดเห็นที่ 18
   รับน้องยาวจังเลย คุณหมอ
ตอนจบมีบูมด้วยป่าวครับ
โดย: . (เจ้าบ้าน ) [20 ก.ย. 48 22:56] ( IP A:58.9.176.250 X: )
ความคิดเห็นที่ 19
   อย่าไปพูดอะไรให้พวกงี่เง่าฟังนะ เขาไม่รู้เรื่องหรอก อย่าไปอธิบายเลยเหนื่อยเปล่าๆ
โดย: งูเห่าจ๊ะ [20 ก.ย. 48 23:03] ( IP A:203.188.33.233 X: )
ความคิดเห็นที่ 20
   ผ่านมาอย่าเปลี่ยนชื่อบ่อยนักสิ เราเวียนหัว
โดย: . (เจ้าบ้าน ) [20 ก.ย. 48 23:06] ( IP A:58.9.176.250 X: )
ความคิดเห็นที่ 21
   ป.ล. ความจริงตำราแพทย์ภาษาอังกฤษก็อ่านไม่ค่อยออก
โดย: Dude [20 ก.ย. 48 23:10] ( IP A:203.156.44.120 X: )
ความคิดเห็นที่ 22
   เราพยายามอธิบายว่าทุกอย่างมีผิดพลาดกันได้จากเทคนิคทางการแพทย์และหมอเป็นค นที่เหนื่อยล้าได้ไม่ใช่เครื่องจักรกล

ถ้าผู้เสียหายจริงใจต่อสังคมและประเทศไทย ก็จะไม่ฟ้องเป็นตัวเงินจำนวนมากเข้ากระเป๋าตัวเองที่ทั้งชาตินี้และชาติหน้า ผู้ป่วยที่พิการหรือตายไปแล้วก็หาไม่ได้
แต่จะให้มีการลงโทษโดยปรับปรุงระบบการแพทย์ขนานใหญ่ซึ่งต้องใช้เวลา

การฟ้องเอาเงินหมายถึง ได้เงินแล้วชั้นก็จะจบ(พอใจแล้ว) แต่ระบบการแพทย์เมืองไทยยังขาดแคลนเปลี่ยนแปลงอะไรมากไม่ได้
ซ้ำร้ายหมอทุกคนก็พยายามทำงานแบบเอาตัวรอด หรือไม่ก็ทำประกันและมุ่งหน้าหาเงินมากๆอย่างเดียวเผื่อถูกฟ้องหรือเบนเข็มไ ปทำธุรกิจอย่างอื่น
ถ้าผู้เสียหายบอกว่าเข้าใจ แกก็จะแพ้คดีและอดเงิน เงินๆๆๆ เงินทั้งนั้น
แต่ความเสียหายตกอยู่กับประเทศชาติ อย่างหลีกเลี่ยงไม่ได้
โดย: เครือข่ายงี่เง่า [20 ก.ย. 48 23:12] ( IP A:203.188.33.233 X: )
ความคิดเห็นที่ 23
   กู๊ดไนท์ทุกท่าน ขอให้โชคดีมีชัย ฟ้องหมอขอให้ชนะใจเครือข่าย ฟ้องคนไข้ขอให้ชนะใจประชาชน

พรุ่งนี้เจอกันใหม่
โดย: . (เจ้าบ้าน ) [20 ก.ย. 48 23:18] ( IP A:58.9.176.250 X: )
ความคิดเห็นที่ 24
   .
# จากความคิดเห็นที่ 5

" ความเห็น 3 ( IP A:61.90.100.104 X: ) นั่นแหละหมอตัวจริง "
โดย: บอกให้เอาบุญ [20 ก.ย. 48 21:03> ( IP A:58.9.176.250 X: )
-------------------------------------------------------------------

IP A:61.90.100.104 X ...เรียนจบหมอได้ด้วยเหรอ ....หากได้อ่านที่เค้า Discussion เรื่องไส้ติ่ง(แล้วยังจะมาถกเถียงแก้ตัวข้างๆคูๆ).... คิดว่าป่านนี้คงมีคนไข้ที่ปวดท้องและไม่ได้เป็นจากไส้ติ่งถูกผ่าตัดเปิดหน้าท้องฟรีๆเป็นร้อยๆไปแล้วมั้ง (ทำไมไม่พูดแปลเป็นไทยให้ฟัง หรือกลัวคนอื่นจะจับได้ว่าคน Postเป็นภาษาอังกฤษ ตีความเป็นภาษาไทยไม่ถูกหรือตีความหลงเข้าป่า )


...
โดย: สงสัยจะเป็นของเก๊ [20 ก.ย. 48 23:28] ( IP A:203.170.228.172 X: )
ความคิดเห็นที่ 25
   รู้สึกว่า IP A:61.90.100.104 X แต่ละกระทู้เวลาตอบหรือให้ความเห็น หลายครั้งๆ ที่ผ่านมา รู้สึกพูดจาสับสน-วก-วน จริงๆนะ ถ้าเป็นหมอจริงๆสงสัยจังว่าเรียนจบมาได้ยังไง แต่ถ้าเป็นหมอเรียนจบมาแล้วก็ยังสงสัยว่าทำงานเป็นหมออยู่ได้ยังไง...เกรงว่าจะเป็นพิษเป็นภัยต่อคนไข้มากกว่าหน่ะ

...
โดย: ของจริงหรือของเก๊(สงสัยจริงๆ) [20 ก.ย. 48 23:47] ( IP A:203.170.228.172 X: )
ความคิดเห็นที่ 26
   ผู้ที่ใช้
IP A:61.90.100.104 X
IP A:203.150.210.196 X:
IP A:61.90.99.103 X

ไม่ทราบว่าเป็นคนๆเดียวกันหรือเปล่านะ รู้สึกจะเปลี่ยน IP ไปมา หรือว่าเป็นเครื่องคอมหลายตัวที่สำนักงานของเครือข่ายที่สมาชิกในเครือข่ายต่างเข้ามาใช้กัน แต่...ดูเหมือนจะเป็นคนๆเดียวกัน(แต่มีหลายบุคคลิกอยู่ในคนๆเดียวกัน) มากกว่านะ

...
โดย: อันนี้ก็สงสัยเหมือนกัน [21 ก.ย. 48] ( IP A:203.170.228.172 X: )
ความคิดเห็นที่ 27
   เขาคงมีตังค์ มีคอมฯหลายเครื่องที่บ้าน.. ที่แน่ๆ เขาไม่ใช้ผู้เสียหายทางการแพทย์ บอกได้แค่นี้

เครือข่ายเราไม่มีปัญญาสร้างสำนักงานเองดอก
ต่างคนต่างอยู่ ตอนนี้ใช้บ้านคุณรัตนา ที่หน้ากทม. เป็นสำนักงาน

โปรดรับทราบตามนี้
โดย: patient no 222049 [21 ก.ย. 48 12:20] ( IP A:210.86.181.20 X: )
ความคิดเห็นที่ 28
   ทดสอบไอพีตัวเอง
โดย: ลอง [21 ก.ย. 48 14:46] ( IP A:203.156.40.47 X: )
ความคิดเห็นที่ 29
   ไม่ต้องเถียงกันหรอก ไม่มีศาลไหนตัดสินได้แม่นยำเท่า กฎแห่งกรรมหรอก แต่ขอให้รู้ไว้อย่างว่าไม่มีหมอคนไหนอยากให้คนไข้ตายหรอก หมอก็เป็นมนุษย์นะ human error น่ะ รู้จักมั๊ย หมอไม่ใช่เทวดานะ ทุกวันนี้ขนาดว่าเป็นเหตุสุดวิสัยทางการแพทย์ยังโดนฟ้องยับเลย กระทรวงสาธาฯก็ขี้ขลาดสุดๆ เอาแต่ตัวรอด
คิดง่ายๆ ถ้าหมอทำผิดจริง แต่ด้วยสาเหตุ human error ไม่ได้เจตนา ก็คงได้รับกรรมอยู่บ้างแบบเบาๆ แถมยังเคยรักษาคนตั้งมากมายหาย ผลบุญก็คงช่วยหนุนนำอยู่
แต่ถ้าหมอทำอย่างดีแล้ว แต่ที่คนไข้แย่ เป็นเพราะเหตุสุดวิสัยทางการแพทย์ แล้วยังถูกฟ้องจากคนไข้ คนที่ช่วยมากับมือ คิดดูสิ คนพวกนั้นจะบาปแค่ไหน คงไม่ต่างจากชาวนากับงูพิษ หรือโปรด *** ได้บาป ไม่แน่ชาติหน้าอาจได้มาอยู่ชมรมนี้อีกทีก็ได้
ยังไงฝากสมาชิกเครือข่ายทุกคนทำบุญมากๆละกัน เพราะชาตินี้ทำบาปไว้เยอะขึ้นเรื่อยๆแล้วนะ
โดย: กรรมจะตามไปทุกที่ทุกชาติ [21 ก.ย. 48 17:11] ( IP A:58.136.140.144 X: )
ความคิดเห็นที่ 30
   แหมถ้างั้นวันหลังไปสมัครขับรถมูลนิธิบ้างดีกว่า ขับรถช่วยคนให้รอดตายซักร้อยราย วันหลังพลาดไปชนคนตาย คงไม่ต้องชดใช้ เห็นด้วย ๆๆๆ
.
.ก็คนข้ามถนนมันไม่ระวังเองนี่ ขับแค่หกสิบเอง ทางนี้ขับประจำ เพิ่งครั้งแรกด้วยนะ ยอมๆหน่อย เหอะ
.
.
โดย: หลงประเด็น ขอโทษที (เจ้าบ้าน ) [22 ก.ย. 48] ( IP A:61.91.162.23 X: )
ความคิดเห็นที่ 31
   ช่ายๆๆ เห็นควนด้วย คนข้ามถนนไม่ระวังเอง ขับแค่หกสิบเอง เพิ่งครั้งแรกด้วยยอมๆ หน่อย น่ะ อิอิอิอิ


แฮ่ะ ๆๆ เจ้าบ้าน กั๊ก ข้อมูลอะไรไว้ป่ะ เช่น
วันนี้คนขับรถเมา คนขับรถง่วง คนขับรถอารมณ์เสีย โดนเมียด่ามา ฮ่าๆๆ
วันนี้ฝนตกถนนลื่น ขับหกสิบแต่ ABS ไม่ทำงาน
วันนี้รถเสีย รถไม่ดี น้ำมันขึ้นราคา อิอิ (เกี่ยวไรด้วย)
ถนนไม่ดี ไม่มีป้ายบอกทาง ไม่มีทางม้าลายไม่มีสะพานลอย
มีสะพานลอย แต่ไม่ข้าม เอาสพานลอยบังแดด เดินใจลอยทำมิวสิก
คนข้ามถนนเมา คนข้ามถนนนึกจะข้ามก็ข้าม

อิอิ เยอะแยะ อีกมากมาย
แล้วจะทำไง
คนขับเมา คนขับไม่ได้เรื่อง จับคนขับก็ถูกแล้ว
รถไม่ดี จับคนขับและรถไปซ่อม เพราะคนขับไม่ดูแลรถ
ธรรมชาติ ไม่ดี ต้องจับธรรมชาติมาลงโทดอะ
ถนนไม่ดี ก็อซ่อมถนน อะไรไม่มีก็ทำให้มันมี อิอิ
ขับหกสิบก็ชนคนตายได้ ขับยี่สิบก็ชนคนตายได้ ไม่ขับจอดเฉยๆยังมีคนเดินมาชนแล้วก็ตายได้ ( อิอิ ไม่เชื่อไปเดินชนรถลูกนักการเมืองบางท่านดิ ) อิอิอิ แล้วท่านจะทามยังไง

ข้อสุดท้ายข้อนี้ ซีเรียส วันนี้มีนาวิกโยธิน ตายที่นราธิวาส 2 คน ลองคิดหาคำตออบหน่อย คิดแล้วตอบในใจ ไม่ต้องโพสต์ นี่แหล่ะโลกทุกวันนี้ ท่านต้องการโลกแบบใหน หละ
โดย: devil จ้าวโลก [22 ก.ย. 48 2:37] ( IP A:203.170.234.8 X: )

คลิกที่นี่เพื่อกลับหน้าบ้าน